EDF 2014

Sok szeretettel üdvözlök mindenkit innen Bürgüncfalváról, nemsokára megkezdjük közvetítésünket az Eurovíziós Dalfesztivál idei bolondokházájáról. Rózsaszín flittereket fogunk hányni a szélgépben állva, köröttünk táncosokkal, ez már elég a boldogsághoz. Majdnem. Én már bekészítettem ropit, sört, hányózacskót, köpőcsészét, papírzsebkendőt.
Addig is, gyorsan kihasználnám a lehetőséget az alábbi szolgálati közleményre: Sziréna nevű macskánk szerdán elkujtorgott, tehát szeretettel kérek mindenkit, aki éppen Bürgüncfalván lakik (amit – ha még nem vettétek eddig a fáradságot, hogy kitaláljátok – a blogon túli valóságban Szentendrének hívnak), kommentben jelezze, ha látta valahol ezt a cukorborsót:

macs1

És most Eurovízió.
(Mondjuk a tévében még egyelőre az úgynevezett felszopásnál tartanak, de mingyá belecsapunk a dán szendvicsbe is.)
21:00 – Kezdődik!
21:01 – Most fényezik nekünk egy kicsikét a dán közlekedést és Emmelie de Forestet, majd újólag felküldik meztélláb a színpadra. (A csajt, nem a közlekedést.)
21:03 – Nindzsák!
21:05 – A denszelő és közlekedő nindzsák után a megszokott tűzijáték és fényözön. Még mindig nem történt semmi lényeges.
21:07 – Uramatyám, most sorra bemutatják az összes résztvevő ország énekeseit. A táncosaikat és a szélgépeiket szerencsére nem.
21:10 – irgalmatlan mennyiségű konfettit lőttek fel a levegőbe, feltehetőleg a közönség még holnap is azt fogja kirázni a ruhájából. És most – először az Eurovízió történetében – kínaiul is köszöntötték a nézőket, mert állítólag Kínában rém népszerű az EDF. Nem lep meg.
És most elmondják, hogyan szavazzá.
21:14 – Marija Jaremcsuk Ukrajnából, valamint az ő mókuskerekes táncosa, szélgépe és füttyig felvágott ruhája.
21:17 – azt hiszem, ez friss elem, az énekesnő felkúszása a mókuskerékre. Vagy kedden nem vettem észre.
21:18 – Fehéroroszország, Teo. A sajttortáról énekel, és van mögötte négy másik nyikhaj is. V, vagyis repülő-darvak alakzatban táncikálnak és danolászgatnak. Ami a dalt illeti, azt hiszem, ebből a sajttortából kimaradt valami lényeges összetevő.
21:22 – Dilara Kazimova még mindig szomorú és rozsdaszín.
21:26 – Izland és a szivárványszín Pollapönk. A két szakállas vokalista manusz közül az egyik parlamenti képviselő. Mindezt Gundel-Takács Gábor úgy kommentálta, hogy államilag támogatott együttesről van szó. Gundi, az ott Izland. Pár héttel ezelőtt még kérdéses volt, eljut-e egyáltalán a pasas Koppenhágába, mert ha éppen dolga lett volna a parlamentben, inkább azt végzi el.
21:29 – Norvégia. Ezekben a vikingekben sem lehet már megbízni. Zongora és szívfájdalom, valamint a tetovált karhoz vajmi kevéssé passzoló bánatos kiskutyaszemek.

(Nyugdíjba fogok vonulni ezekből a közvetítésekből, bmeg. Amikor már a norvégoknak is úgy fáj a szíve, mint a máltaiaknak szokott, mi értelme még az Eurovíziónak?)

21:33 – Paula Seling és Ovi, Románia. 2010-ben jó eredményt értek el, de abban a számban volt is némi kakaó. Ebben most csak a kötelező japán dobos van, akinek neve Yamaha.
21:38 – Aram MP3 Örményországból. Mivel kezdem megkedvelni ezt a számot, most ijedtemben kimegyek cigizni a teraszra.
21:41 – Montenegró. Most már felkészültem, tudom, hogy korcsolyázni fognak a búgó generikus délszláv hangú csávó mögött.
21:44 – Azért a korcsolya nyomán megjelenő kis fényszikrás ösvény most is büntet.
21:46 – Lengyelország, akik “Mi szlávok” dalcímmel jöttek. Úgy éljek, ez az első olyan produkció, amin legalább röhögni lehet. Bokorugró szoknyácskák és vajköpülés.
21:50 – Görögország. Erre nincsenek szavak, de leginkább azért nem, mert az elmúlt években már mindet elhasználtam az efféle produkciókra, amikben selyemdzsekis marhák pattognak a színpadon.
21:51 – hoppá, a háttérben még egy trambulinos is volt.
21:54 – Conchita Wurst, Ausztria. A szakállas nő drag queen a cirkuszból. Sajnos ez a dal is egy általános eurovíziós lúdfing.
21:58 – a németek és az ő (szerintük) “neofolklórjuk”. Ah, ha minden automatikusan neofolklórrá válna, amihez van egy tangóharmonika meg egy nagybőgő, és rózsás trachtenszerűségben adják elő.

(Nem vagyok formában. Vagy az EDF nincs. Vagy egyikünk se.)

22:04 – Svédország, Sanna Nielsen. Ez is egy bánatosan semmilyen dal.
22:08 – Ezen legalább lehet röhögni. Franciaország, Twin Twin, a dal címe “Moustache”. Az énekes egy félrecsapott hajkúpot visel a fején, talán Jedwardék hajmagassági rekordját akarja megdönteni. A két gitáros közül az egyik bantunégernek van sminkelve, a másik meg Weird Al Yankovicnak.
22:12 – a tizenhét éves orosz ikrek fognak most untatni minket a mérleghintáról. A lézerkardjuk kedden még nem volt náluk, vagy legalábbis nem vettem észre. Ó, a mérleghinta billegtetéséhez kellett.
22:17 – Na, legalább az olaszok kitettek magukért. Rengeteg arany flitter fehér alapon, és rémséges kis arany babérkoszorúcskák. Így kell ezt!
22:21 – Tinkara Kovac Szlovénia képviseletében Drakula menyasszonyának öltözve, fuvolával.
22:24 – Finnország képviseletében a Softengine nevű gimis zenekar ezüst zakóban. Nem teljesen reménytelenek, ebben a mezőnyben meg pláne. (Ez az értékelés mintegy egyenes következményként tartalmazza azt is, hogy az első tíz hely közelébe sem jutnak. Évek óta nem volt öttalálatosom az EDF-en.)
22:29 – Ruth Lorenzo Spanyolországból arról énekel vizesnek látszó hajjal, (és a RK szerint igen előnytelen ruhában), hogy esőben táncolni izé. A fantáziadús díszletezők műesővel kísérik.
Újabb megjegyzés a RK-tól: a számnak inkább azt a címet kellett volna adni, hogy “Wartburg a fagyban”, mert az első percben csak kerregett, és a hangját kereste. Az a gyanúm, most inkább neki kéne közvetítenie, nem nekem.
22:33 – Svájc egy kis ugrálással és folkos örömzenével fog eltűnni a semmibe. Kedves kis számmal jöttek, és legalább nem veszik olyan hóttkomolyan magukat, mint ma szinte az összes fellépő.
22:36 – Idei mifiunk kirakta Rubik-kockákból a zászlót (még szerencse, hogy nem paprikás kolbászból). Ez a nagypapás hipszterkardigán viszont piszok rossz ötlet volt fellépőruhaként itt a flittergagyimennyországban.
A szám még mindig egész jó, de kéne bele egy kis karc vagy tök vagy mi. Ha már nemsima témákról éneklünk, tegyük nemsima módon.
22:40 – Málta ezúttal nem szívfájdalommal érkezett, hanem egy többé-kevésbé hamisan éneklő családi-forma zenekarral.
22:44 – Dánia, Basim, valamint a dpiripidápdápdiddippáp. Tényleg. Nem viccelek. Ezek itt már megették a humorérzékemet.
22:48 – Hollandia folkduója. Elénekelgetnek. Én elhallgatgatom. (Szegénykéim olyan nyomorú hamisan kezdtek bele, hogy a refrénnél találták csak meg az összhangot.)
22:53 – Valentina Monetta San Marinóból, harmadik EDF-ján. Ezúttal nem őt öltöztették krinolinba, hanem a háta mögött a színpadot. A működről és szélgépről persze nem tudnak leszokni.
22:56 – Idei utolsó fellépőnk, trará. Molly, Egyesült Királyság. Ránézésre belemártották a csajt ragasztóba, aztán beleforgatták egy csomó aranyflitterbe, majd egy fodrászat padlóján talált összes hajhulladékba, végül megnézték jobbról-balról, hm, kéne még valami – megvan! hennafestés a kezire! kössük össze hippistílben a haját! meg legyen rajta térdig érő fekete gladiátorszandál!
És hamisan is énekel.

Amíg ezek itt marháskodnak, és megint szétlőnek egy adag koszt (ezúttal nem konfettivel, hanem szalagokkal), majd felhívják a figyelmünket arra, hogy szavazzá, én megragadom az alkalmat.
Tudjátok, van nekünk az a macskánk, aki elcsavargott. Ha látja valaki valahol, írjon nekem kommentet. Ha ilyentájt látja meg valaki, valószínűleg inkább így fog kinézni a macska

macs2

de hát nem tehetünk róla, mi így is szeretjük. Szóval tessék kommentet írni, ha esetleg.

(Most bőgtem egy kicsit a macska miatt, amíg itt ezek újramutogatták az összes eddigi fellépőt.)

Hogy megmondjam az őszintét, fikarcnyit sem érdekel most az egész EDF. Az este további részében úgyis csak hülyeség meg marhaság várható, még az eddiginél is inkább: Örömóda létrán állva, meg dalocska arról, miért fontos szám a 12, meg tizenegy éves máltai lánykákat énekeltetnek, hogy húzzák az időt. Aztán végül elkezdik összeszámolni a szavazatokat, és holnap megírja az összes médiafelület, hogy mi továbbra is kicsi nép vagyunk a szláv tengerben, és senkire nem számíthatunk, aki szavazatokat ad, bezzeg a dánok a norvégoknak és a norvégok az izlandiaknak és a svédeknek, a svédek meg vissza az összesnek, mert ők még tudják, hogy.
Ahelyett, hogy örülnénk. Ebből a kutyaütő mezőnyből, bánomisén, vigye el bárki a jövő évi monstre pénzköltés jogát.
Ha a továbbiakban nem frissülne ez a bejegyzés, köszönöm, hogy velem tartottatok, de én feltehetőleg belealudtam a bánatba meg az unalomba, és még egy szélgép sem fújta közben romantikusan a hajamat.

Címkék: , , , , , , ,

13 hozzászólás to “EDF 2014”

  1. hosszu Says:

    Az észt haverom mondta egyszer, hogy ilyen kis országban előbb-utóbb mindenkiből képviselő lesz, de legalábbis mindenkinek az ismeretségi körében van egy (jelenlegi vagy volt) miniszter. Az izlandiak meg negyedannyian vannak…

  2. hosszu Says:

    Kár, hogy idén nem teszel be videókat.

  3. hosszu Says:

    Aporpó Conchita Wurst, valaki ilyeneket kommentel facebookon, hogy “soha nem hittem volna hogy egyszer visszasírom majd a visszafogott, szolid, mértéktartó Dana Internationalt”

  4. fűzfavirág Says:

    Többek között ezért szeretem a társaságotokat: annyit tanulok tőletek. Most pl. megkerestem ezt a két művészt, és sírva röhögtem. Conchita Kolbász már csak a hab, ha szabad ezzel a képzavarral élnem…

Óhaj, sóhaj, vélemény